Vergi Sirküleri 2025/07 – İmalat Sektöründe Uygulanacak 5 Puanlık Sgk Prim İndirimine İlişkin Usul ve Esaslar

KONU:  İmalat Sektöründe Uygulanacak 5 Puanlık Sgk Prim İndirimine İlişkin Usul ve Esaslar

Hatırlanacağı üzere 15.01.2025 tarihli 32783 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 7538 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi ile ;

Özel sektör işverenlerinin SGK’ye ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası işveren primi için, 5510 sayılı kanunun 81 inci maddesinde sağlanan 5 puanlık sigorta prim indiriminin 4 puana düşürülmesi,

17 nci maddesi ile de ;

4 puana düşürülmüş olan işveren prim indiriminin imalat sektöründe faaliyet gösteren işverenler açısından 2025 ve 2026 yıllarında 5 puan olarak uygulanmaya devam ettirilmesi
yönünde düzenlenme yapılmıştı.

SGK Başkanlığı Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelge ile uygulamaya dair usul ve esaslar hakkında bilgilendirme yayınlandı.

Genelge ile ilgili öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz ;

1.) Genel Açıklamalar

Yukarıda bahsedilen kanun düzenlemesine nedeniyle 2025/Şubat ayından/döneminden itibaren özel sektör işverenlerinin çalıştırdıkları sigortalılara ilişkin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesinin dört puanlık kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacaktır.

İmalat sektöründe faaliyet gösteren özel sektör işverenlerinin çalıştırdıkları sigortalılara ilişkin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesinin; 2025/Şubat ila 2026/Aralık aylarında/dönemlerinde beş puanlık kısmı, 2027/Ocak ayından/döneminden itibaren ise dört puanlık kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacaktır.

2.) Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları Primlerinin İşveren Hissesinin Hazine ve Maliye Bakanlığı Tarafından Karşılanacak Kısmının Hesaplanması

Genelge’nin bu bölümünde, 2025/Şubat ayından/döneminden itibaren özel sektör işverenlerinin çalıştırdıkları sigortalıların prime esas kazançları üzerinden hesaplanan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesine uygulanacak indirim oranının, hangi sektörlerde 4 puan, hangi sektörlerde 5 puan olarak uygulanacağına dair açıklamalar yapılmış ve buna ilişkin örneklere yer verilmiştir.

Beş puanlık indirimden yararlanmaya devam edecek olan imalat sektörünün kapsamı belirlenirken, Nace Rev.2 Ekonomik Faaliyet Sınıflamasında “C (İmalat)” kısmında yer alan iş kollarının dikkate alınacağı açıklandığı için, işletmelerin 6 haneli faaliyet kodlarının aşağıda paylaşılan kodlarla başladığının ve imalat sektörü sınıflaması içerisinde yer alıp almadığının kontrol edilmesi, prim indiriminin hatalı uygulanmaması ve ileride cezalı tarhiyatlarla karşılaşılmaması açısından önem taşımaktadır.

Yapılan açıklamalara göre yalnızca yukarıda tabloda gösterilen sektörlerde faaliyet gösteren ve faaliyet kodları tabloda paylaşılan iki basamaklı kodlarla başlayan özel sektör işverenleri 5 puanlık indirim oranından faydalanabilecektir.

Detaylı ve güncel Nace Rev.2 Ekonomik Faaliyet Sınıflaması sirkü ekinde paylaşılmıştır.

Diğer taraftan, iş yerinin iş kolu kodunun (Nace Kodunun) değişmesi halinde malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesinde yapılacak indirim oranı, değişiklik tarihini takip eden aya/döneme ait aylık prim ve hizmet belgesinden/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden başlamak üzere iş yerine ait yeni iş kolu kodu dikkate alınarak hesaplanacaktır.

3.) Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları Primlerinin İşveren Hissesinden İndirim Uygulamasının Diğer Teşviklerle Birlikte Uygulanması

Bilindiği gibi, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesi indiriminin, diğer sigorta prim destekleriyle aynı dönem için birlikte uygulanması durumunda, iş yerleri bu indirimden öncelikle faydalanmaktadır. Bu durumda, sigortalının prime esas kazancı üzerinden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesinden dört/beş puanlık indirim uygulandıktan sonra, kalan işveren hissesi dikkate alınarak diğer sigorta prim desteği uygulanacaktır.

4.) Diğer Hususlar

Söz konusu uygulama 01.02.2025 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğinden 2025 yılı Şubat ayı bildirgesi/beyannamesinden itibaren geçerli olacaktır.

Bu indirimden yararlanabilmek için ayrı bir kanun numarası oluşturulmayacak olup “5510” kanun numarası seçilmek suretiyle bu indirimden yararlanılmaya devam edilecektir. Yararlanılacak indirim oranı iş yerinin iş kolu koduna (Nace kodu) göre sistem tarafından otomatik belirlenecektir.

Saygılarımızla.

🔗 2025 06 SGK Genelgesi (.PDF)

🔗 Nace Rev.2 Listesi (.XLSX)

­