KONU: Dönem Sonu Hatırlatmaları 1 : Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine Kayıt Zorunluluğu
Gerek Vergi Kanunları, Türk Ticaret Kanunu ve bunlara bağlı düzenlemeler, gerekse diğer mevzuatlarla yapılan yeni ve eski yasal düzenlemeler gereği, şirketlerin hesap dönemi sonuna kadar gerçekleştirmesi gereken bazı zorunluluklar bulunmakta.
Dönem sonuna kadar yapılması gereken bu işlemlerle ilgili hatırlatma ve bilgilendirme yazılarımızı “ Dönem Sonu Hatırlatmaları ” başlığı altında sizlerle paylaşıyor olacağız.
İşletmelere Kayıtlı veya İşte Kullanılan Taşıtların Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine (Utts) 31/12/2024 Tarihine Kadar Kayıt Ettirilme Zorunluluğu
Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla akaryakıt pompalarına, elektronik ortamda anlık veri aktarımı yapabilen, güvenlik seviyesi yükseltilmiş ve belirlenen diğer teknik özellikleri taşıyan yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazı takılması gibi düzenlemeler hayata geçirilmişti.
Bu düzenlemelerin devamı olarak akaryakıt istasyonlarında yapılan akaryakıt satışlarında plaka bilgisinin elle girilmesinin önüne geçilmesi ve yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlarına otomatik gönderilmesine ilişkin “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS)” kurulması, bu sisteme ait teknik özelliklerle diğer usul ve esasların belirlenmesi amacıyla, 5 Ekim 2023 tarih 32330 sayılı Resmi Gazete’de Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği (Sıra No: 1) yayınlandı.
Tebliğ ile 31.12.2024 tarihine kadar ;
Akaryakıt istasyonları için akaryakıt pompa tabancalarına Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı takma zorunluluğu,
Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlar için de, bunları kullanan tüm mükellefler tarafından ilgili taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunluluğu getirilmiştir.
Daha sonra, 21.09.2024 tarih ve 32669 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2 sıra no.lu UTTS Uygulama Genel Tebliği ile uygulamanın kapsamı genişletilmiş ve;
- 01.07.2025 tarihinden itibaren ilk defa iktisap edilen 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu (ÖTVK)’na ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanlara, kayıt ve tescil işlemini takip eden bir ay içerisinde, • Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği (Sıra No:1)’nin 6. maddesinin 1. fıkrasında yer almayan taşıt tanıma sistemi kullanan taşıtlara ise 30.06.2025 tarihine kadar, TTB takılması zorunluluğu getirildi.
Taşıtlara takılacak olan Taşıt Tanıma Birimi Darphane tarafından üretilecek olup, Darphane’den temin edilen TTB’lerin montaj işlemleri sadece Darphane tarafından yetkilendirilen firmalar tarafından yapılacaktır.
Başvuru ve montaj sürecine ilişkin bilgiler için Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayımlanan UTTS sistemine ilişkin dokümanlara aşağıdaki linkler yardımıyla ulaşabilirsiniz.
- Taşıt Sahibi Kayıt Ekranları Kullanıcı Dokümanı
- UTTS Giriş Ekranı
- UTTS Akaryakıt İstasyonu Hizmet ve Donanım Bedelleri
- Montaj Noktaları ve Montaj Firmaları Listesi
Taşıt Tanıma Birimi Takma Zorunluluğu Dışında Kalan Bazı Taşıtlar:
Sadece elektrik tüketen taşıtlar ,
İşte kullanılmayan ve özel taşıt tanıma sistemi kullanmayan özel mülk olan taşıtlar,
Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve uluslararası anlaşmalarla vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile ev sahibi hükümet anlaşmaları veya ülkemizin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’deki uluslararası kuruluşlar ve bunların yönetici kadrolarında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan mensuplarına ait taşıtlar, kapsam dışındadır
Zorunluluğa Uyulmaması Halinde Uygulanabilecek Müeyyideler:
TTB takılma zorunluluğu getirilen taşıtlar için, Tebliğ kapsamında düzenlenmeyen belgeler, Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesine istinaden vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacaktır.
Zorunluluk kapsamındaki araçlara Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) taktırılmaması veya akaryakıt pompa tabancalarına TTO (Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı) takılması zorunluluğuna uyulmaması halinde aynı Kanun’un Mükerrer 355/1’inci maddesine istinaden aşağıda belirtilen özel usulsüzlük cezaları kesilebilecektir.
1.Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı için 5.000 TL
- İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler için 10.000 TL
- Yukarıdaki bentlerde yazılı bulunanlar dışında kalanlar için 20.000.-TL
Saygılarımızla.