7511 SAYILI “TÜRK TİCARET KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN” 29/05/2024 Tarih ve 32560 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yayımlanan kanun ile birlikte, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili maddelerinde yönetim kurulu başkan ve başkan vekillerinin görev süreleri, yönetim kurulu üyelerinin kullanabileceği ve devredilebileceği yetkiler ve sermayesi 25.11.2023 tarihli 7887 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen asgari sermaye tutarlarının altında kalan anonim ve limited şirketlerin, sermaye tutarlarının tamamlanmasına yönelik düzenlemeler yapılmaktadır.
İlgili düzenlemeler aşağıdaki gibi özetlenebilir
1.MADDE 13 : Kanunun 13. maddesinde yapılan düzenleme ile birlikte , değişiklikten önce her yıl yeniden seçilme zorunluluğu bulunan yönetim kurulu başkan ve başkan vekillerinin görev süreleri, yönetim kurulu üyelerinin görev süreleriyle uyumlu hale getirilerek 3 yıla kadar uzatılmakta , her yıl için yeniden seçilme zorunluluğu Türk Ticaret Kanunu’nun 366. Maddesi metninden çıkarılmaktadır.
2.MADDE 14 : Yönetim Kurulunundevredilemez ve vazgeçilemez görev ve yetkilerinin düzenlendiği TTK’nın 375. Maddesinin “ Müdürlerin ve aynı işleve sahip kişiler ile imza yetkisini haiz bulunanların atanmaları ve görevden alınmaları” şeklindeki d alt bendi “Şube müdürleri hariç olmak üzere müdürlerin ve aynı işleve sahip kişilerin atanmaları ve görevden alınmaları” şeklinde yeniden düzenlenmiştir.
Yapılan düzenlemeyle birlikte anonim şirketlerin üst düzey yöneticileri dışında kalan kişilerin atanma ve görevden alınmalarına dair yetkinin yönetim kurulunca devredilebilmesinin sağlanması hedeflenmektedir.
3.MADDE 15 : Yapılan düzenleme ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 392.maddesinde kanunda öngörülen haller saklı kalmak kaydıyla yalnızca yönetim kurulu başkanı ve Kanunun genel düzenlemeleri çerçevesinde yönetim kurulu başkanına ulaşılamadığı hallerde yönetim kurulu başkan vekiline bırakılan yönetim kurulunu toplantıya çağırma yetkisi her bir üyeye de tanınıyor.
Buna göre, her bir üye yazılı olarak toplantı çağrısında bulunabilecek. Ayrıca yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğunun yazılı istemi üzerine, yönetim kurulu başkanı yönetim kurulunu istemin kendisine ulaştığı tarihten itibaren en geç otuz gün içinde yapılacak şekilde toplantıya çağırmak zorunda olacak.
4.MADDE17: Hatırlanacağı üzere 25.11.2023 tarihli 7887 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 01/01/2024 tarihinden itibaren yeni kurulacak şirketler için geçerli olmak üzere;
- Anonim şirketler için 50.000 TL’den 250.000 TL’ye,
- Kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş bulunan halka açık olmayan anonim şirketler için 100.000 TL’den 500.000 TL’ye
- Limited şirketler için 10.000 TL’den 50.000 TL’ye yükseltilmişti .
Yapılan değişikliler ile birlikte ;
- 01.01.2024 tarihinden önce ticaret sicilinde tescil edilmiş olan ve sermayeleri en az sermaye tutarının altında olan Anonim ve Limited şirketlerin, 31.12.2026 tarihine kadar sermayelerini yeni sermaye tutarlarına yükseltmeleri gerektiği ve bu intibakı sağlamayan şirketlerin infisah etmiş sayılacağı ve Kanunda öngörülen tasfiye sürecini başlatarak ticaret sicili kaydının terkinini sağlamalarının gerekeceği,
- Çıkarılmış sermayesi en az 250.000 Türk lirası olan kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş bulunan halka açık olmayan anonim şirketlerin ise başlangıç sermayeleri ile çıkarılmış sermayelerini 31.12.2026 tarihine kadar 500.000 Türk lirasına yükseltmedikleri takdirde, bu sistemden çıkmış sayılacağı ,
- Sermayenin 332 nci ve 580 inci maddelerde öngörülen tutarlara yükseltilmesi için yapılacak genel kurul toplantılarında toplantı nisabı aranmayacağı, kararlar toplantıda mevcut oyların çoğunluğu ile alınacağı ve bu kararlar aleyhine imtiyaz kullanılamayacağı ,
kanun bazında düzenlenmiş oldu.
YÜRÜRLÜK TARİHİ : Yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir
🔗 TÜRK TİCARET KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Saygılarımızla.