KONU: Tahsilat ve Ödemeler İçin 7.000 TL Olan Tevsik Sınırı 30.000 TL’ye Yükseltildi
30 Kasım 2024 tarihli ve 32738 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 575 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile tahsilat ve ödemelerin tevsikine ilişkin yapılan düzenlemeler aşağıdaki gibi özetlenebilir.
a) Tevsik Sınırı 30.000 TL’ye Yükseltildi
Bilindiği üzere son olarak 572 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile, mükellef olmayan kişiler için de tevsik zorunluluğu kapsamında olanlardan yapılacak alımlara ilişkin 7.000 TL’yi aşan tahsilat ve ödemeleri, finansal kurumlar aracılığıyla gerçekleştirme zorunluluğu getirilmişti.
Yayınlanan tebliğ ile tevsik zorunluluğu kapsamında olanlar için 7.000 TL olan tevsik sınırı, 30.000 TL’ye yükseltildi.
Tebliğ’de, “Aynı günde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemler” bölümünde verilen örnekte yer alan tutarlar üzerinde de güncelleme yapıldı. Yapılan güncelleme sonucunda, tevsik zorunluluğu kapsamında olanların aynı gün içerisinde ayrı ayrı tevsik sınırını aşmayan tutarlarda yaptıkları birden fazla mal ve hizmet alımında, toplam alım tutarının 30.000 TL’yi aşması halinde, 30.000 TL’yi aşan son ödemeden itibaren yapılacak tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerektiği de düzenlenmiş oldu.
Yine “Kısım Kısım Yapılan Tahsilat ve Ödemeler” başlıklı bölümde yer alan örnekteki tutarlar üzerinde de güncelleme yapıldı. Tutarlar üzerinde yapılan güncelleme ile birlikte tahsilat ve ödemeye konu işlem tutarının tevsik zorunluluğu kapsamında 30.000 TL haddi aşması halinde, bedelin farklı tarihlerde kısım kısım ödenmesinde işlemin toplam tutarı dikkate alınacak ve her bir tahsilat ve ödeme, tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla gerçekleştirilecektir.
b) Yabancılar ve/veya Türkiye Mukimi Olmayan Gerçek Kişilerle Yapılan İşlemler
Son düzenleme öncesinde, mükellef olmayanlar haricindeki tevsik zorunluluğu kapsamında olanlar için, yabancılar ve/veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerle yapacakları işlemlere ilişkin tahsilat ve ödemeleri açısından, düzenlenecek faturalar üzerine pasaport numarası yazma ve tahsil edilen tutarları tahsilatı takip eden ilk iş günü sonuna kadar aracı finansal kurumlarca düzenlenecek belgelerle tevsik etme zorunluluğu bulunmaktaydı.
Yapılan düzenleme ile pasaport numarasının fatura üzerinde bulunması şartı korunarak, tahsil edilen tutarların takip eden ilk iş günü sonuna kadar aracı kurumlara yatırılması zorunluluğu kaldırılmıştır. Ek olarak pasaportların bir suretinin faturaya eklenmesine gerek bulunmadığı açıklanmıştır.
Saygılarımızla.
🔗 VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO : 575)