Vergi Sirküleri 2024/01 – Kart, Şifre, Kod ve Benzerlerinin Satışında KDV Uygulaması hk.

KDV Genel Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 18.01.2024 tarihli resmi gazetede yayımlandı.

Yapılan düzenlemelerden öne çıkan başlık “Kart, Şifre, Kod ve Benzerlerinin Satışında KDV Uygulaması”. Uygulamaya ilişkin genel bilgilendirmeyi sirkülerimizde bulabilirsiniz. Tebliğ metninin tamamına alttaki linkten ulaşabilirsiniz.

Kart, Şifre, Kod ve Benzerlerinin Satışında KDV Uygulaması

Sanal platformlarda satılan oyunlar, uygulamalar, müzik ve benzeri ürün ve hizmetlerin etkinleştirilmesi veya internet üzerinden güvenli alışveriş yapılabilmesi için kullanılan kartlar, şifreler ve kodlar (örneğin aktivasyon kodları, PIN kodları, oyun kodları) hem elektronik ortamda hem de fiziksel mağazalarda satılmaktadır. Bu kartlar, şifreler ve kodlar, gelecekte yapılacak ürün veya hizmet teslimatlarının ödemesini gerçekleştirmek için kullanılır ve satışları sırasında bir satın alma gücü aktarımı gerçekleşir.
 

1.Karşılığı Belirli Bir Ürün veya Hizmet Olan Kart, Şifre ve Kodlarda KDV Uygulaması
 

Bazı kart, şifre ve kodlar belirli bir ürün veya hizmeti temsil etmekte olup, henüz aktive edilmemiş olsalar bile, bunlar ile bir başka ürün veya hizmetin temini mümkün olmamaktadır. Sanal ortamda veya fiziki olarak mağazalarda satılan bu kart, şifre ve kodların yurt dışından ithali veya Türkiye’de satışı KDV’ye tabidir.

KDV uygulaması şu şekildedir:
 

  • Türkiye’de mukim kişiler tarafından yurt dışı firmalardan satın alınan bu ürünler için KDV, Türkiye’de mukim kişiler tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilip ödenir.
     
  • Türkiye’de mukim ancak KDV mükellefi olmayan kişiler tarafından yurt dışı firmalardan alınan hizmetler için KDV, yurt dışı firmalar tarafından 3 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilip ödenir.
     
  • Türkiye içinde satılan bu ürünlerin KDV’si, satıcı firmalar tarafından 1 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilir.

2.Karşılığı Belirli Bir Ürün veya Hizmet Olmayan Kart, Şifre ve Kodlarda KDV Uygulaması
 

Bazı kart, şifre ve kodlar, ürün veya hizmetleri sağlayanlar nezdinde daha sonra yapılacak teslim veya hizmetlerin satın alınabilmesine yönelik sanal bir satın alma gücünü temsil etmektedir. Bu kart, şifre ve kodlar kullanıldığında belirli bir ürün veya hizmet temin edilmemekte, sanal veya fiziki ortamda satın alma hakkı oluşmaktadır.
 

    a.Karşılığı Belirli Bir Ürün veya Hizmet Olmayan Kart, Şifre ve Kodların Satışında KDV Uygulaması
 

Sanal veya fiziki ortamda, cüzdan kodu ve benzeri adlarla satılan ancak belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını temsil etmeyen, kullanıldığında bunları çıkaran firma nezdinde bir satın alma hakkı oluşturan, ödeme aracı mahiyetinde olan kart, şifre ve kodların satışı KDV’nin konusuna girmemektedir. Bu çerçevede, bu kart, şifre ve kodların yurt dışından temini veya Türkiye içerisinde satışı KDV’ye tabi olmayacaktır.
 

    b.Karşılığı Belirli Bir Ürün veya Hizmet Olmayan Kart, Şifre ve Kodlar Kullanılarak Ürün veya Hizmet Temininde KDV Uygulaması
 

Sanal veya fiziki ortamda satılan, ancak belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını temsil etmeyen kart, şifre ve kodların kullanılarak veya aktive edilerek bu kart, şifre ve kodlar karşılığında ürün veya hizmet temin edilmesi genel hükümler çerçevesinde KDV’ye tabidir.

KDV uygulaması şu şekildedir:
 

  • Türkiye’de mukim kişiler tarafından yurt dışı firmalardan ürün veya hizmet temin edilmesi durumunda, bu işlemler için KDV, Türkiye’de mukim kişiler tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilip ödenir.
     
  • Türkiye’de mukim ancak KDV mükellefi olmayan kişiler tarafından yurt dışı firmalardan hizmet alınması durumunda, bu işlemler için KDV, yurt dışı firmalar tarafından 3 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilip ödenir.
     
  • Türkiye içindeki firmalardan ürün veya hizmet alınması durumunda, bu işlemler için hesaplanan KDV, satıcı firmalar tarafından 1 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilir.
     

3.Kart, Şifre ve Kod Satışları ile Diğer Satışlara Aracılık Hizmetlerinden Alınan Bedellerde KDV Uygulaması
 

Uygulamada, kart, şifre ve kodlar sanal veya fiziki mağazalarda satılabilmektedir. Buna ilaveten, gerçek kişi oyuncular tarafından sanal oyunlar bünyesinde geliştirilen ürünler (oyun karakteri, güç, özellik, seviye gibi) de sanal ortamlarda satılabilmektedir.

Karşılığı belirli bir ürün ve hizmet olsun veya olmasın, sanal veya fiziki mağazalarda kart, şifre ve kodlar ile diğer ürünlerin satışı için Türkiye’de verilen aracılık hizmetleri KDV’ye tabi olup, bu satışlara ilişkin olarak hizmet bedeli veya komisyon gibi adlar altında alınan bedeller üzerinden hesaplanan KDV’nin aracılık hizmetini verenler tarafından beyan edilmesi gerekmektedir.

Saygılarımızla.

Sirkülerin Detayına Ulaşmak İçin: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/01/20240118-18.htm