Markalaşma, bir ürün veya hizmetin tüketicinin zihninde olumlu ve değerli bir algı oluşturmasına yardımcı olan tüm faaliyetlerdir.
Markalaşma Neden Önemlidir?
Bir markayı zihnimizde logosu, sloganı, adı ve tasarımıyla bir bütün olarak ilişkilendiririz. Bunlar, markayı çevreleyen görünür öğelerdir. Ancak, markalaşmanın görünür olmayan önemli bir adımı, markayı pazarda doğru konumlandırmaktır. Konumlandırma, tüketicilerin marka hakkında belirli bir algıya sahip olmaları için yapılır.
Marka konumlandırma birkaç şekilde uygulanabilir, sıklıkla kullanılan konumlandırma stratejileri şunlardır:
- Psikolojik konumlandırma: Ürün ve hizmetle ilgili olumlu deneyimler üzerinden sahip olma isteği uyandırma yoluyla konumlandırma.
- Duygusal ilişkilendirme: Tüketicinin markayla ilişkilendirdiği duygu ve düşünceler üzerinden konumlandırma.
Markalaşmanın amacı, en temelde, itibarı ve bilinirliği artırmaktır. Markalaşma çalışmalarında, marka adının tanınması ve marka kimliğinin yarattığı olumlu ve doğru çağrışımlar sayesinde markanın kalabalığın arasından sıyrılabilmesi hedeflenir. Coca Cola ve Apple gibi yalnızca bir logo görerek tanıyabileceğiniz büyük şirketler, büyük markalaşma yatırımları yaparak sadece birkaç yıl içinde doğru konumlandırma yapmayı başarmıştır.
Fark edilmek ve öne çıkmak için rekabet sadece markalar için değil, şirketler, kişiler, kurum ve kuruluşlar için de geçerlidir. Sonuç olarak, günümüzde basında ve televizyonda sanatçıların, politikacıların ve siyasi partilerin itibar oluşturma örneklerinin marka oluşturma ile açık benzerlikler gösterdiği görülmektedir. Sosyal medyanın devreye girmesiyle birlikte markalaşma bireysel seviyeye inmiştir.
Marka Oluştururken Hangi Etkenlere Dikkat Edilmeli?
Güçlü markalar, kimliklerine duygusal değerler yüklemeyi başarmışlardır. Örneğin, doğru markalaşma çalışması yapan bir marka tüketiciye kendini akıllı, özgüvenli, havalı, cesur veya başarılı hissettirebilir. Bu yaratılan algı, markanın kendi kategorisindeki ürün ve hizmetler arasında değerinin artmasına neden olur.
Marka oluştururken şu temel sorulara yanıt aramakla başlayabilirsiniz: Hedef kitlenizin sizin hakkınızda ne düşünmesini ve hissetmesini istiyorsunuz? Rekabet ortamında başkasını değil sizi tercih etmeleri için onlara nasıl bir katma değer sunabilirsiniz? Peki ya, onları kalplerinden nasıl vurabilirsiniz?
Marka oluşturmayı sistematik hale getirmek için çalışmayı dörde bölmek de yaygın bir uygulamadır:
- Değerler, işin tüm yönlerini yansıtan ve etkileyen temel, yaygın ve yerleşik standartlardır.
- Vizyon, şirketin uzun vadeli hedefleridir.
- Misyon, işletmenin neden var olduğunun ve eğer olmasaydı pazarda neyin eksik olacağının cevabıdır.
- Strateji, şirketin hedefe ulaşmak için hangi önlemleri uygulaması veya kullanması gerektiğinin cevabıdır.
Bu temel metodoloji, sadece büyük şirketlere mahsus olmayıp, büyüklüğü ne olursa olsun her işletmenin kullanabileceği bir yol haritasıdır.
Hangi Markalaşma Stratejilerini Kullanmalıyız?
Markalaşma, bir markanın imajını ve itibarını oluşturmaya, konumlandırmaya ve sürdürmeye yardımcı olan tüm faaliyetlerdir. Markalaşma söz konusu olduğunda imaj ve itibar önemlidir. Markalama, ürünün tüketicinin zihninde kolaylıkla ilişkilendirme yapabileceği özelliklerini vurgulayan bir imaj yaratma ve bu imajla itibar kazanma amacını taşır.
Bunu yapmak için, markanızı nasıl tanımlamak istediğiniz, hangi kitleyi hedeflediğiniz ve sunduğunuz ürün veya hizmetin hangi özelliklerini öne çıkarmayı tercih ettiğiniz dahil olmak üzere dikkat etmeniz gereken birkaç önemli konu vardır.
- Güçlü bir marka, güven ve sadakat yaratır ve sizi kalabalığın arasından öne çıkarır. Bir marka oluşturmak, müşterileri kazanmayı ve elde tutmayı kolaylaştıracaktır.
- Markalaşma, daha taktiksel pazarlama ve reklam stratejileri kurmayı kolaylaştırır. Potansiyel müşteriler çeşitli kanallarda benzer mesajlarla karşılaştığında markayla daha rahat özdeşleşir.
- Marka bilinci oluşturmak için işletmeler varlık sebeplerini ve hedeflerini iyi tanımlamalı ve marka kimliklerini herkesten önce ve en çok kendileri içselleştirmelidir.
Marka Kimliği Nedir ve Neden Önemlidir?
Marka kimliği tüm dijital pazarlamanın temelidir ve bir logodan çok daha fazlasıdır. Marka, sunulan ürün ve hizmetlerin değeri hakkındaki tüketici algısını temsil eder.
Marka kimliği, basitçe, pazarın şirketiniz, ürünleriniz ve hizmetleriniz için sahip olduğu “tüm çağrışımlar” olarak tanımlanabilir. Markalaşma elinizden geldiğince bu çağrışımları etkilemekle ilgilidir. Marka kimliğini iletişim ve pazarlama ile sınırlamak doğru bir yaklaşım değildir. Müşteri deneyimi üzerine yoğunlaşmak, marka kültürünü içten dışa doğru yaymak ve satın alma öncesinde, sırasında ve sonrasında beklentinin üzerinde bir performans göstermek gerekir.
Markanın ana mesajını oluşturmak ve iletmek göründüğü kadar zor değildir. Markalaşma konusunda deneyimli ve uzman bir ekipten yardım almak markalaşma hedefi için atılacak ilk adım olmalıdır. Ventera olarak, küçük ve orta ölçekli işletmelere markalaşma konusunda danışmanlık veriyoruz ve çalışmalarımızın sonuçlarını gururla izliyoruz. Markalaşma yolculuğunda A’dan Z’ye tüm süreçlerde sizinle iş birliği yapacak birini arıyorsanız ekibimizle tanışmak için tek yapmanız gereken iletişim formunu doldurmak.